NIEUW - Borrow My Brain

Tijdens een 2 uur durende 1:1 sessie kan jij mij ALLES vragen over marketing, design en social media!

Meer info

De 9 meest gemaakte fouten als je zelf een flyer/poster ontwerpt

Wil jij graag zelf een flyer of poster ontwerpen? Begrijpelijk! Maar voorkom dat jij één van deze 9 meest gemaakte fouten maakt!

De 9 meest gemaakte fouten als je zelf een flyer/poster ontwerpt

Til voortaan jouw eigen ontworpen flyers en posters naar een hoger niveau!

Flyers en posters zijn een geweldige (en goedkope) manier om jouw boodschap aan de wereld te verspreiden, of je nu jouw bedrijf wil promoten, een evenement wil organiseren of informatie wil delen. Helaas worden er vaak fouten gemaakt bij het ontwerpen van een flyer of poster. Vooral door mensen die geen ervaring hebben met ontwerpen. In deze blog bespreek ik de negen meest voorkomende fouten die mensen maken bij het ontwerpen van een flyer of poster.

1. Het logo is veel te groot

Deze fout heeft bijna geen uitleg nodig. Mensen denken altijd dat een logo in koeienletters zichtbaar moet zijn, maar dat is zeker niet het geval! Zodra jij denkt: nu heb ik het logo klein genoeg gemaakt, moet je het logo eigenlijk nóg kleiner maken. Dan zit je goed! (;

Het voorbeeld hieronder is fictief.

blog meest gemaakte flyer en poster fouten - te groot logo - YAVA

2. Té veel tekst, elementen, afbeeldingen

Ik blijf het zeggen: LESS IS MORE! Niemand gaat een hele lap tekst lezen op jouw poster die in het raam hangt. Sterker nog: niemand voelt zich getriggerd door jouw overprikkelde poster en neemt de tijd om er überhaupt naar te kijken. Er blijft meer informatie hangen bij een lezer zodra er 25 woorden op staan dan wanneer er 250+ woorden op staan. Houd daarom altijd jouw ontwerp eenvoudig en geef alleen de belangrijkste informatie weer.

Heb je echt meerdere belangrijke zaken te benoemen? Voeg dan een QR-code toe die lezers kunnen scannen voor meer informatie.

Het voorbeeld hieronder is fictief.

blog - te veel tekst en elementen - YAVA

3. Elementen zijn niet uitgelijnd

Correct uitlijnen klinkt zo voor de hand liggend, maar toch wordt dit vaak vergeten of verkeerd gedaan. Om je content zo overzichtelijk mogelijk te houden, is het belangrijk om te zorgen dat al je elementen (teksten, afbeeldingen, iconen, vormen etc.) op elkaar uitgelijnd zijn. Dit zorgt ervoor dat alle informatie in onzichtbare lijnen met elkaar verbonden is.

Het is niet alleen belangrijk om teksten op elkaar uit te lijnen, maar juist ook de kleinere elementen. Denk hierbij aan iconen, logo’s, afbeeldingen, lijnen, vormen en andere elementen. Het valt meteen op als één element niet uitgelijnd is op de rest. In de meeste ontwerpprogramma’s kan je door middel van hulplijnen of linialen checken of alles op elkaar uitgelijnd is. Maak hier vooral gebruik van aangezien het soms op het blote oog lastig in te schatten is.

Het voorbeeld hieronder is fictief.

blog - flyers en posters niet uitlijnen - YAVA

4. Teksten worden onjuist afgebroken

Dit is een regel waar de meeste mensen niet meteen over nadenken. Toch is het erg belangrijk! Vooral om te zorgen dat teksten op bijvoorbeeld flyers en posters prettig te lezen zijn. Al helemaal voor mensen met dyslexie. Meestal wordt er wel over nagedacht om woorden niet midden in het woord af te breken naar een volgende regel. Dat is al een goed begin. Toch gaat deze designregel nog een stapje verder.

Waar moet je rekening mee houden tijdens het ontwerpen van je tekst?
– Eindig een regel tekst niet met één woord van een nieuwe zin. Zet dan het eerste woord van de nieuwe zin op de volgende regel.
– Wordt het laatste woord van je regel tekst midden in het woord afgebroken? Zet dan het hele woord op de volgende regel.
– Houd altijd het lidwoord met het zelfstandig naamwoord samen op één regel. Bijvoorbeeld: de festivals.
– Houd bijvoeglijk naamwoorden zoveel mogelijk samen op één regel met zelfstandig naamwoorden. Bijvoorbeeld: populaire en grote festivals.

Het voorbeeld hieronder is fictief.

Blog - teksten verkeerd afbreken - YAVA

5. Er is té weinig witruimte

Het is één van de meest gemaakte design fouten: content te veel op elkaar proppen en weinig witruimte geven. Een ander woord voor witruimte is ademruimte of white space. Witruimte is letterlijk het hebben van ruimte op je flyer of poster waar niks staat. Loze ruimte, dus.

Lezers scannen graag een folder of flyer. Scannen gaat het beste als er voor de gebruiker al bepaald is welke informatie het meest en minst belangrijkste is. Vandaar dat niet alle informatie even belangrijk kan zijn en bij elkaar gepropt moet worden. Beslis welke informatie het belangrijkste is. Kijk vervolgens of je bepaalde informatie kan verkorten. Wellicht kan je een stuk tekst wel vervangen met een afbeelding, icoon of visual. Zo kan je ruimte besparen en tegelijk meer witruimte creëeren. Hierdoor zal de informatie die er wel nog op staat meer opvallen, want het hoeft niet te concurreren met te veel andere informatie.

Het voorbeeld hieronder is fictief.

blog - te weinig witruimte op een flyer of poster - YAVA

6. Nietszeggende stock-foto’s

Het internet staat vol met gratis en rechtenvrije foto’s die jij kan gebruiken voor je flyers en posters. Dat is erg fijn, maar ook gevaarlijk. Een groot deel van deze foto’s zijn té geposeerd, nietszeggend en zóóóó 2009.

Ook het maken van collage’s is een no-go. Kies één of twee professionele foto’s uit die je ‘groot’ kan presenteren op je flyer in plaats van 8 kleine foto’s (in een collage).

Deze websites hebben over het algemeen veel professionele, gratis en rechtenvrije foto’s:
www.pexels.com
www.pixabay.com
www.unsplash.com

Hieronder zie je voorbeelden van soorten foto’s die je anno 2023 NIET moet gebruiken.

blog - gebruik geen stock foto

7. Té veel Call-To-Actions

Een Call-To-Action is dat je je lezer vraagt om iets te doen waar jij baat bij hebt:
– Meld je aan
– Koop je ticket
– Volg ons op social media
– Neem contact met ons op
– Kom gerust bij ons binnen
– Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
– Scan de QR-code voor meer informatie

Een CTA kan iets groots zijn, maar is vaak iets kleins. Vooral op posters en flyers worden er meerdere CTA’s benoemd. Pas op dat je je lezer niet overprikkeld met te veel CTA’s. Kies de twee belangrijkste uit en presenteer die. De kans dat ze één van die twee CTA’s uitvoeren is groter dan wanneer je er 6 toevoegt.

Het voorbeeld hieronder is fictief.

Blog - te veel call to actions - YAVA

8. Slecht gebruik van typografie

Typografie is een belangrijk onderdeel van elk ontwerp en kan een grote impact hebben op de look-and-feel en hoe de boodschap wordt ontvangen.

Hoe leuk en experimenteel het ook lijkt: combineer niet te veel lettertypes. Je kan in feiten je hoofdtitel, subtitels en overige teksten allemaal een ander lettertype geven. Met als gevolg dat je design erg rommelig en onleesbaar wordt. Onze ogen krijgen dan te veel visuele triggers binnen. Hierdoor kunnen we niet meer goed door een tekst scannen. Daarbij verliest de tekst deels de hiërarchie. Dat houdt in dat het niet in één blik duidelijk is welke titel of tekst waarbij hoort en wat als eerste gelezen moet worden.

Wat wel goed werkt, is variëren met verschillende stijlen binnen een lettertype. Zo kan je de titels bijvoorbeeld bold maken en de tekst eronder regular of italic. Zo geef je meteen een duidelijke hiërarchie aan. De titel die bold is valt visueel gezien meer op. Hierdoor is het duidelijk dat deze als eerste gelezen moet worden.

Houd als laatste rekening met de leesbaarheid en zorg ervoor dat de tekst niet te klein is, maar ook zeker niet te groot. Dan beperk je weer de witruimte in je design waar ik het over had bij punt 5.

Het voorbeeld hieronder is fictief.

blog - vermijd verkeerd gebruik van typografie - YAVA

9. Slecht contrast in kleurgebruik

Het gebruiken van de juiste kleurencombinatie is een krachtig element voor een flyer of folder. Zodra je te veel verschillende kleuren gaat combineren, kan dat voor het ontwerp te overweldigend zijn en afleiden van de boodschap.

Kijk als eerste naar de kleuren die jouw/jullie huisstijl heeft. Kan je deze kleuren gebruiken voor de flyer of poster? Zo niet, kies dan een paar kleuren die goed bij elkaar passen en gebruik deze consequent door het hele ontwerp. Houd ook altijd rekening met de leesbaarheid van de tekst. Plaats bijvoorbeeld geen witte tekst op een gele of lichte achtergrond.

Zijn bijvoorbeeld de kleuren licht en donker blauw de kleuren van jouw/jullie huisstijl? Ga dan op zoek naar een passende derde accentkleur. Anders word je flyer of poster te eentonig en kan je niet met een andere opvallende kleur belangrijke informatie of accenten aanduiden. Het contrast tussen licht en donker blauw is dan te matig.

Houd ook rekening met de psychologie van kleuren. Ben jij positieve dingen aan het delen op je poster of flyer? Kies dan eerder voor de kleur groen, geel of blauw dan rood, want rood is een kleur die wij associëren met een foutmelding, error of iets wat verboden is. Lees hier meer over de algemene betekenis van kleuren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, dus hecht niet te veel waarde aan de betekenissen.

Het voorbeeld hieronder is fictief.

Blog - juiste gebruik van kleuren - YAVA

Bonus: Heb je Canva gebruikt? Je design is waarschijnlijk niet origineel

Canva is een fantastische uitkomst voor mensen die geen ervaring hebben met ontwerpen, maar toch zelf eenvoudig iets in elkaar willen zetten. Er zijn een hele hoop kant-en-klare designs voor bijvoorbeeld uitnodigingen, posters, flyers, social media posts en visitekaartjes. Dit is top voor mensen die weinig verstand hebben van ontwerpen. Ze kiezen dan een template uit, passen de teksten aan en ze hebben een eigen flyer. Een kind kan de was doen!

Nu komt het nadeel van Canva: Veel ontwerpen in Canva lijken op elkaar en/of zijn ontworpen door mensen die wát kennis hebben van designen, maar toch belangrijke en zichtbare fouten maken. Elk jaar zijn er andere design trends. Het is leuk om een trend te volgen, maar past die trend wel bij jouw/jullie bedrijf? Veel ontwerpen in Canva zijn gebaseerd op de laatste trends en daarom zien de meeste ontwerpen er dus hetzelfde uit.

Een goed voorbeeld is de beauty-industrie. Als je op zoek gaat naar flyers en posters die aansluiten bij de beauty-industrie dan zie je weinig originaliteit. Dezelfde indelingen komen meermaals terug, het kleurgebruik is negen van de tien keer hetzelfde en bepaalde vormen komen in elk design weer terug.

Toch liever het designen uit handen geven?

Neem contact op

Wil je meer weten of een vrijblijvende offerte aanvragen?

Neem contact op